Brandstof en tegenpolen

Brandstof en tegenpolen

Het stikstof-debat, de komst van de wolf in Nederland, ultra-bewerkt voedsel…
Als jouw onderzoeksgebied in een politiek veld terecht komt, is het bijna onontkoombaar dat je als wetenschapper met polarisatie te maken krijgt. Wanneer wij-zij denken aan kracht wint, doen de ‘neutrale feiten’ er steeds minder toe. Op dat moment moet je weten hoe je polarisatie herkent én hoe je het kan kantelen.

In deze eerste aflevering vertelt Bart Brandsma, filosoof en polarisatie-expert, over de eerste twee basiswetten. Met de eerste basiswet (polarisatie is een gedachtenconstructie) komt het onderscheid tussen conflict en polarisatie in beeld. En met de tweede basiswet (polarisatie heeft brandstof nodig) staat hij stil bij dingen die wij-zij denken aanwakkeren en natuurlijk komt dan de rol van (sociale) media ook langs. Deze podcast verschaft inzicht, doorgrondt de dynamiek die ons noodgedwongen steeds meer bezighoudt. In samenwerking met Wageningen University & Research gidst Bart Brandsma je door zijn Denkkader Polarisatie, een baken van rust in het gekrakeel van meningen. Na het beluisteren van deze serie ga je het dagelijks nieuws niet meer hetzelfde zien. Je bent verder.

De podcast Wetenschapper in Polarisatie is een samenwerking van Wageningen University & Research en Bart Brandsma, Inside Polarisation.

Makers: Edwin van Laar en Bart Brandsma, productie Two of the Guys, Montage: Jon Hille

Podcasts

#3 – Maak de polarisatiekaart

9 mei 2023

In deze aflevering laat Bart Brandsma zien hoe je een begin kan maken met de polarisatiekaart.

Podcast luisteren

#2 – Wat is nog waar?

9 mei 2023

In deze tweede aflevering bespreekt Bart Brandsma de derde basiswet (Polarisatie is een gevoelsdynamiek).

Podcast luisteren

#1 – Brandstof en tegenpolen

9 mei 2023

In deze eerste aflevering vertelt Bart Brandsma, filosoof en polarisatie-expert, over de eerste twee basiswetten van polarisatie.

Podcast luisteren