Een kleine titel over deze podcast

Wat is nog waar?

Waarheid, de juiste samenhang, de onomstotelijke feiten. De wetenschapper is er naar op zoek, en in polarisatie sneuvelt het als eerste. In een tijd waarin Donald Trump de term fake-news telkens opnieuw geldigheid wil geven en complottheorieën de onderbuik bespelen, hebben beroepsneutralen nieuw instrumentarium nodig; want het doet er soms niet meer toe wat je zegt, maar enkel nog hoe je het zegt en wie je bent.

In deze tweede aflevering bespreekt Bart Brandsma de derde basiswet (Polarisatie is een gevoelsdynamiek). Laat je niet vernaggelen; ook al wordt er veel gepraat, gerationaliseerd en geargumenteerd, uiteindelijk is polarisatie een gevoelsdynamiek, die raakt aan identiteiten door middel van een groepsdynamiek die duidelijk maakt; ben je voor of tegen? Je bent van de ene kant, of van de andere. Een beetje slimme activist weet dat mechanisme ook in te zetten. Agenderen en activeren doe je namelijk niet alleen met tekst; dat heeft ook symboliek en heel veel gevoel nodig. Van ‘rainbowmaffia’ tot ‘gezond boerenverstand’… identiteitsretoriek speelt telkens een dominante rol.

De podcast Wetenschapper in Polarisatie is een samenwerking van Wageningen University & Research en Bart Brandsma, Inside Polarisation.

Makers: Edwin van Laar en Bart Brandsma, productie Two of the Guys, Montage: Jon Hille

Podcasts

#3 – Maak de polarisatiekaart

9 mei 2023

In deze aflevering laat Bart Brandsma zien hoe je een begin kan maken met de polarisatiekaart.

Podcast luisteren

#2 – Wat is nog waar?

9 mei 2023

In deze tweede aflevering bespreekt Bart Brandsma de derde basiswet (Polarisatie is een gevoelsdynamiek).

Podcast luisteren

#1 – Brandstof en tegenpolen

9 mei 2023

In deze eerste aflevering vertelt Bart Brandsma, filosoof en polarisatie-expert, over de eerste twee basiswetten van polarisatie.

Podcast luisteren