Maak de polarisatiekaart

Maak de polarisatiekaart

Greta Thunberg en Donald Trump, Extinction Rebellion en Farmers Defence Force: In elke polarisatie kiezen spelers een rol. En waar sta jij als wetenschapper? Ben je een ‘pure scientist’, een ‘issue advocate’ of ben je misschien van ‘scientist rebellion’? Het spanningsveld bestaat altijd uit extremen, de pushers, maar kent zeker meer rollen. Die brengen we met pusher, joiner, silent, bruggenbouwer en zondebok in beeld. Eenmaal goed beschreven, ga je ze herkennen om je heen. En misschien helpt dat wel vooral om je eigen positie ook eens op de polarisatiekaart in te kleuren.

In deze aflevering laat Bart Brandsma zien hoe je een begin kan maken met de polarisatiekaart. Hij bespreekt de eerste drie rollen die je kunt herkennen: de pusher, de joiner en the silent. En geen van de rollen is fout of goed. Het hangt er maar net van af waar je staat. Greta Thunberg, Nelson Mandela, Geert Wilders, Aletta Jacobs, Vladimir Poetin, allemaal staat ze op de kaart, en allemaal hebben ze wel eens een van de beschikbare posities ingenomen. De vraag wat goed of fout is, ontneemt je het zicht op de dynamiek zelf. Op zichzelf is er met polariseren niet per se iets fout, in een democratie is het ook nodig… de mate waarin we polariseren is wel van belang… the poison is in the dose. Is er alleen monoloog (pusher), draait alles om discussie (joiners), of zouden we met dialoog (the Silent) ook iets kunnen?

De podcast Wetenschapper in Polarisatie is een samenwerking van Wageningen University & Research en Bart Brandsma, Inside Polarisation.

Makers: Edwin van Laar en Bart Brandsma, productie Two of the Guys, Montage: Jon Hille

Podcasts

#3 – Maak de polarisatiekaart

9 mei 2023

In deze aflevering laat Bart Brandsma zien hoe je een begin kan maken met de polarisatiekaart.

Podcast luisteren

#2 – Wat is nog waar?

9 mei 2023

In deze tweede aflevering bespreekt Bart Brandsma de derde basiswet (Polarisatie is een gevoelsdynamiek).

Podcast luisteren

#1 – Brandstof en tegenpolen

9 mei 2023

In deze eerste aflevering vertelt Bart Brandsma, filosoof en polarisatie-expert, over de eerste twee basiswetten van polarisatie.

Podcast luisteren