Mensen denken in tegenpolen. In de media lichten wij toe wat dat met ons doet.

Inside Polarisation in de media

Inside Polarisation helpt professionals strategisch positie te kiezen. Zelf blijven we uit de spotlight in de media. We zijn niet voor of tegen. We leveren geen commentaar bij het nieuws. We willen inhoud brengen die de werking van wij-zij denken op een heldere manier uiteenzet. Daarom geven we wel met regelmaat gehoor aan verzoeken voor inhoudelijke interviews of gesprekken via kranten, tijdschriften en radio. Een selectie interviews.

 

Podcast de Correspondent Bart in gesprek met Lex Bohlmeijer

Een beetje polarisatie hoort bij een democratie. Maar, zo waarschuwt filosoof en polarisatie-expert Bart Brandsma, als dat wij-zij-denken doorslaat, wordt het giftig en leidt het uiteindelijk tot geweld. Zijn boodschap aan iedereen die met polarisatie te maken heeft: spreek je uit namens het stille midden – en oordeel niet te snel. Wat moet je doen als je het wij-zij-denken in wordt getrokken? Durf in het midden te blijven staan. Lex Bohlmeijer van de Correspondent in gesprek met Bart. Wat moet je doen als je het wij-zij-denken in wordt getrokken? Durf in het midden te blijven staan, zegt deze filosoof – De Correspondent

Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken

Algemene Bestuursdienst

In deze video neemt Bart Brandsma je mee in de dynamiek van wij-zij denken. In het najaar van 2023 verzorgt Bart voor de Algemene Bestuursdienst meerdere 2-daagse masterclasses Polarisatiestrategie.

Polarisatie op de werkvloer? Zo ga je ermee om

VNO NCW Opninieblad forum

Ruzie over welke afdeling dat prestigieuze project gaat doen, vaxers die niet willen werken met antivaxers: ook op de werkvloer krijg je te maken met polarisatie. Wat kun je hier als ondernemer tegen doen? In elk geval niet je lesje conflictmanagement erop loslaten.

Hoe erg is de polarisatie?

NOS Met het Oog op Morgen

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen over polarisatie. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Over allerlei onderwerpen is het debat verhard: asielzoekers, de terugkeer van de wolf, wel of geen vuurwerk. Een uitgebreid gesprek met Bart Brandsma, filosoof en polarisatie-onderzoeker. Hij schreef onder meer het boek 'Polarisatie - Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken'.

Interview FD In gesprek met andersdenkenden

Het Financieele dagblad

Het WK voetbal. Boeren en klimaat. Fast fashion. Er zijn tal van onderwerpen waarover we van mening verschillen. In deze polariserende tijden voeren emoties de boventoon, zowel op de werkvloer als aan de familiedis. Hoe vind je raakvlakken in gesprekken met andersdenkenden? Door Joan Makenbach • Illustratie: Anne Stalinski

Een conflict of polarisatie

BNR

Wendy van Ierschot in gesprek met Bart Brandsma. Een podcast met recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf.

Hoe met polarisatie om te gaan?

NOS Met het Oog op Morgen

Het Oog brengt aan het eind van de dag een overzicht van het nieuws, de ochtendkranten en journalistieke interviews met mensen in en achter het nieuws, omlijst door mooie muziek. Chris Kijne in gesprek met Bart Brandsma.

Polarisatie op de werkvloer

NRC

Maatschappelijke polarisatie kan ook doordringen tot op de werkvloer. Ben Tiggelaar schrijft in wekelijkse column over leiderschap, werk en management. In dit column schrijft hij over polarisatie op de werkvloer en de rol van de leider, met inzichten van Bart Brandsma.

De overheid als mikpunt

VNG Magazine

De Polarisatie in de samenleving neemt toe. Triest hoogtepunt waren de avondklokrellen. Hoe ga je om met de vele manifestaties van wij-zij denken die één ding gemeen lijken te hebben. De overheid is het mikpunt.

Bondgenoten in Coronatijd

Factor C Magazine - Logeion

In hét vakblad van communicatiespecialisten kijken we naar de bruggenbouwerspositie en de positie om het stille midden te binden. Wat kun je met het eerste register en wat kun je met het tweede register?

Bingo met burgemeester Bruls

Trouw

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen staakt zijn pogingen om de gepolariseerde uitersten met elkaar te verbinden. Via de bingo kiest hij liever voor het gematigde midden.

Het stille midden

Vrij Nederland

Interview met Bart Brandsma door Janneke Juffermans voor Vrij Nederland. Onder meer over de achtergronden en het ontstaan van het Denkkader Polarisatie. Hoe het kwartje viel toen hij een training over wij-zij denken gaf aan politiemensen...

Levenslessen

Trouw

Interview in Trouw met 6 levenslessen van Bart Brandsma. Over beren op de weg, waarheid & waarachtigheid, het zoeken van de vraag, luisteren, het kwaad en je eigen bijdrage aan het geheel.

‘Als je andere mensen kakkerlakken noemt, verlaat je de beschaving’

Knack

Waarom raken de gemoederen gegarandeerd oververhit als het over hoofddoekjes, onverdoofd slachten of boerkini's gaat? De Nederlandse filosoof Bart Brandsma schreef er een helder boek over. 'We moeten ons écht afvragen of de polarisatie niet stilaan gevaarlijk wordt.'

De leraar als Burgemeester

Klasse Magazine

Klasse Magazine is een uitgave van het Belgische Klasse, een multimediaal communicatieplatform dat onderwijs-professionals, ouders en leerlingen versterkt en verbindt. Het magazine publiceerde een uitgebreid Dossier Polarisering met daarin een interview met Bart Brandsma over het Denkkader Polarisatie. In het artikel ondermeer aandacht voor de valkuilen die de rol van bruggenbouwer of pusher met zich meebrengt voor leraren. Ook het vormen van de meervoudige indentiteit van jongeren komt aan bod.

Wij tegenover zij

Burgemeestersblad

Artikel in Burgemeestersblad nr. 84 naar aanleiding van de bijdrage van Bart Brandsma aan de 'Lochemconferenties'. Tijdens deze zes conferenties georganiseerd door het NGB, maakten ruim 200 burgemeesters kennis met het Denkader Polarisatie.

Wil je meer weten?