Wat is nog waar?

Wat is nog waar?

Waarheid, de juiste samenhang, de onomstotelijke feiten. De wetenschapper is er naar op zoek, en in polarisatie sneuvelt het als eerste. In een tijd waarin Donald Trump de term fake-news telkens opnieuw geldigheid wil geven en complottheorieën de onderbuik bespelen, hebben beroepsneutralen nieuw instrumentarium nodig; want het doet er soms niet meer toe wat je zegt, maar enkel nog hoe je het zegt en wie je bent.

In deze tweede aflevering bespreekt Bart Brandsma de derde basiswet (Polarisatie is een gevoelsdynamiek). Laat je niet vernaggelen; ook al wordt er veel gepraat, gerationaliseerd en geargumenteerd, uiteindelijk is polarisatie een gevoelsdynamiek, die raakt aan identiteiten door middel van een groepsdynamiek die duidelijk maakt; ben je voor of tegen? Je bent van de ene kant, of van de andere. Een beetje slimme activist weet dat mechanisme ook in te zetten. Agenderen en activeren doe je namelijk niet alleen met tekst; dat heeft ook symboliek en heel veel gevoel nodig. Van ‘rainbowmaffia’ tot ‘gezond boerenverstand’… identiteitsretoriek speelt telkens een dominante rol.

De podcast Wetenschapper in Polarisatie is een samenwerking van Wageningen University & Research en Bart Brandsma, Inside Polarisation.

Makers: Edwin van Laar en Bart Brandsma, productie Two of the Guys, Montage: Jon Hille

Podcasts

#1 – Brandstof en tegenpolen

De eerste twee basiswetten van het Denkkader Polarisatie: over het onderscheid tussen conflict en polarisatie en de dingen die wij-zij denken aanwakkeren.

Podcast luisteren

#2 – Wat is nog waar?

De derde basiswet van het Denkkader Polarisatie: Polarisatie is een gevoelsdynamiek. Dan doet het er soms niet meer toe wát je zegt maar hóe je het zegt en wie je bent.

Podcast luisteren

#3 – Maak de polarisatiekaart

De eerste drie rollen van het Denkkader Polarisatie: de pusher, de joiner en de silent

Podcast luisteren

#4 – Volhouden in het midden

De andere twee rollen: de bruggenbouwer en de zondebok. De bruggenbouwer levert vaak onbedoeld brandstof en kán zelfs de zondebok worden.

Podcast luisteren

#5 – Leiderschap over het midden

Hoe kun je depolariseren? De vier game-changers: niet de polen bestrijden maar het midden versterken.

Podcast luisteren

#6 – Ik geloof, dat het midden bestaat…

Bart Brandsma in gesprek met Edwin van Laar over het Denkkader Polarisatie: over taal en over luisteren. Laat ruimte voor twijfel en niet-weten, geef het stille midden de ruimte.

Podcast luisteren