Volhouden in het midden

Volhouden in het midden

De wereld daagt uit om in zwart-zit te denken. In polarisatie wordt er altijd druk uitgeoefend: kies een kant. Dat heet polarisatiedruk; silence is complicity zeggen de activisten van Black Lives Matter. Laat zien waar je staat; speak out! Zij die toch in het midden blijven staan worden gewantrouwd en dat voelt bij extreme polarisatie hoogst onveilig. De boerenvlag, de one love band, ze werken als symbolen die je meenemen of willen verleiden om een kant te kiezen.

In deze aflevering, de vierde, bespreekt Bart Brandsma nog twee rollen die je zult herkennen in polarisatie: de bruggenbouwer en de zondebok. En met die bruggenbouwer, daar is iets mee; die denkt vaak dat ie wordt vertrouwd, maar dat is niet zo; de bruggenbouwer wordt ten hoogste gedoogd. En ook al staat de bruggenbouwer daar boven de partijen met de beste intenties, het kan zomaar gebeuren dat ie het alleen maar erger maakt; door brandstof te leveren. Het is soms zaak om de blik af te wenden van de tegenpolen en niet alle energie te leveren aan de pushers; die zijn namelijk zeer gebaat bij een actieve bruggenbouwer. Het verschaft hen een positie als de bruggenbouwer het gesprek met ze wil openen. En niet zelden, dat wijst de geschiedenis wel uit krijgt de bruggenbouwer de vijfde rol; die van de zondebok.

De podcast Wetenschapper in Polarisatie is een samenwerking van Wageningen University & Research en Bart Brandsma, Inside Polarisation.

Makers: Edwin van Laar en Bart Brandsma, productie Two of the Guys, Montage: Jon Hille

Podcasts

#1 – Brandstof en tegenpolen

De eerste twee basiswetten van het Denkkader Polarisatie: over het onderscheid tussen conflict en polarisatie en de dingen die wij-zij denken aanwakkeren.

Podcast luisteren

#2 – Wat is nog waar?

De derde basiswet van het Denkkader Polarisatie: Polarisatie is een gevoelsdynamiek. Dan doet het er soms niet meer toe wát je zegt maar hóe je het zegt en wie je bent.

Podcast luisteren

#3 – Maak de polarisatiekaart

De eerste drie rollen van het Denkkader Polarisatie: de pusher, de joiner en de silent

Podcast luisteren

#4 – Volhouden in het midden

De andere twee rollen: de bruggenbouwer en de zondebok. De bruggenbouwer levert vaak onbedoeld brandstof en kán zelfs de zondebok worden.

Podcast luisteren

#5 – Leiderschap over het midden

Hoe kun je depolariseren? De vier game-changers: niet de polen bestrijden maar het midden versterken.

Podcast luisteren

#6 – Ik geloof, dat het midden bestaat…

Bart Brandsma in gesprek met Edwin van Laar over het Denkkader Polarisatie: over taal en over luisteren. Laat ruimte voor twijfel en niet-weten, geef het stille midden de ruimte.

Podcast luisteren