Maak de polarisatiekaart

Maak de polarisatiekaart

Greta Thunberg en Donald Trump, Extinction Rebellion en Farmers Defence Force: In elke polarisatie kiezen spelers een rol. En waar sta jij als wetenschapper? Ben je een ‘pure scientist’, een ‘issue advocate’ of ben je misschien van ‘scientist rebellion’? Het spanningsveld bestaat altijd uit extremen, de pushers, maar kent zeker meer rollen. Die brengen we met pusher, joiner, silent, bruggenbouwer en zondebok in beeld. Eenmaal goed beschreven, ga je ze herkennen om je heen. En misschien helpt dat wel vooral om je eigen positie ook eens op de polarisatiekaart in te kleuren.

In deze aflevering laat Bart Brandsma zien hoe je een begin kan maken met de polarisatiekaart. Hij bespreekt de eerste drie rollen die je kunt herkennen: de pusher, de joiner en the silent. En geen van de rollen is fout of goed. Het hangt er maar net van af waar je staat. Greta Thunberg, Nelson Mandela, Geert Wilders, Aletta Jacobs, Vladimir Poetin, allemaal staat ze op de kaart, en allemaal hebben ze wel eens een van de beschikbare posities ingenomen. De vraag wat goed of fout is, ontneemt je het zicht op de dynamiek zelf. Op zichzelf is er met polariseren niet per se iets fout, in een democratie is het ook nodig… de mate waarin we polariseren is wel van belang… the poison is in the dose. Is er alleen monoloog (pusher), draait alles om discussie (joiners), of zouden we met dialoog (the Silent) ook iets kunnen?

De podcast Wetenschapper in Polarisatie is een samenwerking van Wageningen University & Research en Bart Brandsma, Inside Polarisation.

Makers: Edwin van Laar en Bart Brandsma, productie Two of the Guys, Montage: Jon Hille

Podcasts

#1 – Brandstof en tegenpolen

De eerste twee basiswetten van het Denkkader Polarisatie: over het onderscheid tussen conflict en polarisatie en de dingen die wij-zij denken aanwakkeren.

Podcast luisteren

#2 – Wat is nog waar?

De derde basiswet van het Denkkader Polarisatie: Polarisatie is een gevoelsdynamiek. Dan doet het er soms niet meer toe wát je zegt maar hóe je het zegt en wie je bent.

Podcast luisteren

#3 – Maak de polarisatiekaart

De eerste drie rollen van het Denkkader Polarisatie: de pusher, de joiner en de silent

Podcast luisteren

#4 – Volhouden in het midden

De andere twee rollen: de bruggenbouwer en de zondebok. De bruggenbouwer levert vaak onbedoeld brandstof en kán zelfs de zondebok worden.

Podcast luisteren

#5 – Leiderschap over het midden

Hoe kun je depolariseren? De vier game-changers: niet de polen bestrijden maar het midden versterken.

Podcast luisteren

#6 – Ik geloof, dat het midden bestaat…

Bart Brandsma in gesprek met Edwin van Laar over het Denkkader Polarisatie: over taal en over luisteren. Laat ruimte voor twijfel en niet-weten, geef het stille midden de ruimte.

Podcast luisteren