Leiderschap over het midden

Leiderschap over het midden

Polariseren gaat ons over het algemeen goed af, maar hoe kun je depolariseren als dat nodig is? Hoe zorg je ervoor dat je niet door de dynamiek gevangen wordt in een positie; geplaatst op een pool, gegijzeld in de rol van bruggenbouwer of vrezend voor de rol van zondebok. Na de vorige afleveringen ligt de vraag voor de hand hoe je de dynamiek kunt kantelen? Wat zijn de game changers? Bart Brandsma brengt de vier opties.

Deze aflevering hoor je over de manier om strategisch positie uit te zetten. Als je de psychologie en groepsdynamiek overziet hoef je niet zomaar geplaatst te worden, speelbal van de polen, maar kun je bewust positie kiezen. Verleg dan bij voorbeeld je doelgroep; niet de polen bestrijden, maar het midden versterken, of verander van onderwerp, want standpunten splijten en vraagstukken binden. Verander van positie, want leiderschap over het midden geeft een heel ander bereik, waar je met bondgenoten uit het midden kunt werken aan een verandering van toon en de ontwikkeling van de juiste verhalen. Het is mooi om met deze kennis eens te kijken naar de rol die Johan Remkes innam bij zijn onafhankelijke gespreksleiding tussen de wereld van beleidsmakers en de boerenwereld. En zoek ook eens de kracht op die informele leiders voor je kunnen hebben. Dat geeft hoop: het midden is misschien vaak onzichtbaar, stil, maar altijd groter dan je denkt. Ga luisteren, niet alleen naar deze aflevering, maar vooral naar ‘het stille midden’.

De podcast Wetenschapper in Polarisatie is een samenwerking van Wageningen University & Research en Bart Brandsma, Inside Polarisation.

Makers: Edwin van Laar en Bart Brandsma, productie Two of the Guys, Montage: Jon Hille

Podcasts

#1 – Brandstof en tegenpolen

De eerste twee basiswetten van het Denkkader Polarisatie: over het onderscheid tussen conflict en polarisatie en de dingen die wij-zij denken aanwakkeren.

Podcast luisteren

#2 – Wat is nog waar?

De derde basiswet van het Denkkader Polarisatie: Polarisatie is een gevoelsdynamiek. Dan doet het er soms niet meer toe wát je zegt maar hóe je het zegt en wie je bent.

Podcast luisteren

#3 – Maak de polarisatiekaart

De eerste drie rollen van het Denkkader Polarisatie: de pusher, de joiner en de silent

Podcast luisteren

#4 – Volhouden in het midden

De andere twee rollen: de bruggenbouwer en de zondebok. De bruggenbouwer levert vaak onbedoeld brandstof en kán zelfs de zondebok worden.

Podcast luisteren

#5 – Leiderschap over het midden

Hoe kun je depolariseren? De vier game-changers: niet de polen bestrijden maar het midden versterken.

Podcast luisteren

#6 – Ik geloof, dat het midden bestaat…

Bart Brandsma in gesprek met Edwin van Laar over het Denkkader Polarisatie: over taal en over luisteren. Laat ruimte voor twijfel en niet-weten, geef het stille midden de ruimte.

Podcast luisteren