Ik geloof, dat het midden bestaat…

Ik geloof, dat het midden bestaat…

Stef Bos zingt het; … ik geloof, ik geloof dat het midden bestaat…

In deze aflevering komt de bruggenbouwer in allerlei schakeringen terug, gaat het nog even over bakfietsmoeders en krijgen we een inkijkje in de methodiek op een school in Noord-Ierland. Na uren samenwerken om vijf afleveringen te maken, doorlopen Edwin van Laar en Bart Brandsma, samen de makers van deze podcast, een aantal lopende vragen. Hoe kun je blijven leren met deze universele dynamiek van polarisatie. Het is dan wel geen theory of everything, maar het is wel overal ter wereld erg toepasbaar; het denkkader polarisatie.

 

Edwin van Laar wil nu wel eens weten waar Bart Brandsma zelf staat. Wat zijn de drijfveren die maken dat hij zo bezig blijft met polarisatie, en is dat ook zijn oproep? Om vooral bezig te blijven met je eigen positie versterken? Ja, maar dan niet door alsmaar meer te trainen of assertiever in de dynamiek te gaan staan. De route is volgens Bart er eerder een waarbij je op jezelf wordt teruggeworpen; kijken wat je in huis hebt, aan toon, woorden, luisterspieren, en ook kijken naar wat anderen in huis hebben om de rollen te verdelen. Het vergt nogal wat om het leiderschap over het midden te kunnen nemen.

De samenleving, zeker als je die door een mediabril bekijkt, lijkt vooral geïnteresseerd in het extreme, in zwart of wit. Een misvatting, stelt Bart, het is voor heel veel mensen helemaal niet zo aantrekkelijk om mee te bewegen met polarisatie. Mensen zoeken samenwerking.

Wij gaan ook de samenwerking opzoeken. Onze volgende afleveringen maken we samen met wetenschappers. We nemen cases onder de loep, gaan polarisatiekaarten maken, en strategieën overwegen. Dus kom maar op. Heb je een wij-zij en sta je voor keuzes? Je bent van harte welkom met je case. Neem contact met ons op.

De podcast Wetenschapper in Polarisatie is een samenwerking van Wageningen University & Research en Bart Brandsma, Inside Polarisation.

Makers: Edwin van Laar en Bart Brandsma, productie Two of the Guys, Montage: Jon Hille

 

Podcasts

#1 – Brandstof en tegenpolen

De eerste twee basiswetten van het Denkkader Polarisatie: over het onderscheid tussen conflict en polarisatie en de dingen die wij-zij denken aanwakkeren.

Podcast luisteren

#2 – Wat is nog waar?

De derde basiswet van het Denkkader Polarisatie: Polarisatie is een gevoelsdynamiek. Dan doet het er soms niet meer toe wát je zegt maar hóe je het zegt en wie je bent.

Podcast luisteren

#3 – Maak de polarisatiekaart

De eerste drie rollen van het Denkkader Polarisatie: de pusher, de joiner en de silent

Podcast luisteren

#4 – Volhouden in het midden

De andere twee rollen: de bruggenbouwer en de zondebok. De bruggenbouwer levert vaak onbedoeld brandstof en kán zelfs de zondebok worden.

Podcast luisteren

#5 – Leiderschap over het midden

Hoe kun je depolariseren? De vier game-changers: niet de polen bestrijden maar het midden versterken.

Podcast luisteren

#6 – Ik geloof, dat het midden bestaat…

Bart Brandsma in gesprek met Edwin van Laar over het Denkkader Polarisatie: over taal en over luisteren. Laat ruimte voor twijfel en niet-weten, geef het stille midden de ruimte.

Podcast luisteren