"Vaak ben ik zelf verrast hoe het Denkkader zijn diensten in de praktijk bewijst."

Inside Polarisation in de praktijk

Inside Polarisation helpt professionals strategisch positie te kiezen en draagt bij met advies en leernetwerken in heel Europa. Van Helsinki tot Barcelona, van Belfast tot Keulen. Professionals ‘in het midden’ leren effectieve posities kiezen, hun (on)mogelijkheden onderkennen en polarisatiestrategie uitzetten. 

Er zijn al talloze plekken en momenten geweest waar het Denkkader Polarisatiestrategie is toegepast en zijn diensten heeft bewezen. Niet alle voorbeelden zijn erbij gediend om in de openbaarheid gebracht te worden. Een paar voorbeelden tref je hieronder aan.

 

Handreiking Oekraïne

In de zomer van 2023 bezocht Bart Brandsma Oekraïne. Hij verzorgde in Kyiv, een indrukwekkende Tweedaagse Masterclass vanuit het Denkkader Polarisatie . Het Internationale Trainingscentrum van de School of Mediation van Tatyana Bilyk in de hoofdstad van Oekraïne bracht bijna 30 deelnemers uit heel het land bij elkaar. Ze werkten cases uit om tot strategie te komen. Bart Brandsma: “Interne wij-zij’s zijn er volop in dit land. Hoe kun je die in een context die bol staat van trauma adresseren? Het was leerzaam en het was duidelijk zeer welkom.”

Alleen samen krijgen we corona eronder

Over verbindend communiceren in tijden van corona. De coronatijd vroeg om een specifiek type leiderschap en verbindende communicatie, waarbij het Denkkader Polarisatie werd ingezet om strategisch positie te bepalen. Hoe kun je de juiste bondgenoten vinden die in deze crisis voor professionals goud waard zijn? In twee publicaties heeft het Denkkader Polarisatie met een aantal ministeries handreikingen gedaan om gemeenteland, burgemeesters, maar vooral communicatiespecialisten te ondersteunen.

Beproefde aanpak voor gemeenten

Met het Denkkader Polarisatie verbinden we in gemeenten professionals uit de wijken of stadsdelen met de beleidsmakers. Dat kan soms beginnen vanuit de afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OOV) omdat conflicten of polarisaties daar aandacht vragen. Soms is het vanuit de opgave Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) dat de dynamiek van wij-zij denken professionele antwoorden verlangt. Denkkader Polarisatie heeft met gemeenten een beproefde werkwijze ontwikkeld waarbij de vraag naar een professionele aanpak vanuit een gedeelde visie centraal staat.

Wil je meer weten?